Tuesday, November 13, 2007

Space coast

Är man intresserad av rymden och allt vad det innebär så kan det vara roligt att bo på the Space Coast som vi gör.Vid tillfällena då det skickas upp antingen en raket eller en bemannad rymdfärja,så förstår man hur stort det är.Folk från vartenda litet hörn i hela USA tar sig dit,framförallt de gångerna rymdfärjorna skickas upp.
Då är det så gott som omöjligt att hitta hyrbil eller hotellrum runt om.

Det är allt speciellt att se rymdfärjan sticka iväg och veta att där inne befinner sig folk som är på väg ut i rymden.Vi hade hoppats få se när Fuglesang skulle åka iväg i december förra året men tyvärr blev det inte så.Men vi fick se honom landa.Vi hörde smällarna när de for genom ljudvallen.Maffigt.

För ett antal år sedan då P tog flygcertifikat och vi var ute och flög så lyckades vi få tillstånd att få flyga över landningsbanan där färjorna landar.Det är inte alltid NASA tillåter det så det är roligt att ha fått varit med om det.

Vi har även lyckats se när en av färjorna blivit hem transporterad på Boeing 747.Vi var ute på Kennedy space center väldigt ofta och en gång så talade de om att den var på väg och att det inte är så vanligt att det händer.Men då hade den inte kunnat landa i Florida pga dåligt väder och blev då hemskickad uppe på planet.

En annan bra anledning att bo på rymdkusten är för att det är sällan orkanerna sveper förbi och av den anledningen finns NASA där med allt vad det innebär.

Sen finns det då de stackarna som så gärna vill se en uppskjutning,vare sig det är raket eller rymdfärja,men som har oturen med sig.

För 11 år sedan då bodde vi i USA i ½ år och under den tiden såg vi ett par uppskjutningar.Mina föräldrar var över och hälsade på och då visste vi att de skulle skicka iväg en raket.Men så var inte vädret nåt vidare,det var lite dimmigt och regnet mer eller mindre hängde i luften,så vi bestämde oss för att åka till Dunkin Donut istället och ta en fika.Efter att ha suttit där en stund så ör vi helt plötsligt ett dån,låter som att ACn går igång på Dunkin.Men det visade sig vara raketen som for iväg.....Kändes snopet.
Sen var det dags igen en annan dag för att återigen skicka iväg en raket och den här dagen var det perfekt väder så nu åkte vi till vårt ställe och satt där och väntade länge länge.Men inget hände och vi gav upp det hela.När vi åkte därifrån så var det en dam som vinkade väldigt till oss men vi trodde bara att hon var artig.
P och jag var hemma i lägenheten medan mina föräldrar åkte till Walmart för att handla för de var hungriga.
Rätt var det är så dånar det nåt väldigt och det riktigt skakar,så vi rusar ut och hinner se den fara iväg.Men mina föräldrar de får återigen bara höra den och hungern är som bortblåst

Jag hoppas verkligen att de hinner se någon och helst då en rymdfärja innan de lägger av med det om några år.Nån gång måste väl oturen försvinna.

Usch jag längtar över så jag blir sjuk nästan.Tänk att få plaska omkring i poolen,gud så gött!!

5 comments:

Anne said...

Fniss fniss, förstår det var snopet missa raketen flera gånger men det var lite komiskt läsa om det. Förhoppningsvis får dina föräldrar chansen nån annan gång.
Du skrev för 11 elva år sedan, med vi antar jag att du menar Per och dig själv. Nyfiken...hur länge har ni varit tillsammans? Kanske du skrivit om det men jag kan inte minnas det.

Millan said...

Wow!! Jag tycker att det ar jatte spannande och fascinerande med raketer och rymden!! Vad haftigt att se raketer ta av och landa. Valdigt coolt!! Forstar att du langtar tillbaks till varmen och poolen.. harligt.
Sa ni har flyttat lite fram och tillbaks till USA i massor av ar da??

aurorabuddha said...

Den senaste rymdfarden till the International Space Station upplevde vi faktiskt har i SA. Vi sag the Space Station aka over himlen och strax bakom kunde vi se rymdfarjan jaga den! Dom dockade nasta dag. Ganska fantastiskt! Det var som tva stjarnor med motor som rorde sig tvars over himlen. Min drom ar att en vacker dag uppleva en uppskjutning - du ar en san lyckans ost som sett flera stycken redan!

Cecilia said...

Anne: Ja stackars föräldrar,tur att de kan skratta åt det.Ja det var Per och jag för 11 år sedan.Vi har hängt ihop som ler och långhalm i 13 långa år.

Millan:Jag tycker också att det är jätte spännande med raketer och rymden.Det är ju så STORT.
Ja under ett par år var det ett evigt farande till USA och vi bodde där iallt från 3 veckor upp till 6 månader.Så vi var ganska säkra på att vi trivs där när vi väl köpte hus där.

Cecilia said...

Aurorabuddha:Vad häftigt att få se det på så sätt också,skulle vara häftigt att få se det med.Det är verkligen en maffig upplevelse att se den fara iväg.Hoppas verkligen att du får vara med om det.